• TÜRKİYEDE İLK KUTU PROFİLDEN KAYNAKLI BİRLİŞİM ÇELİK EVLER
  • info@ironartturkey.com
Yazır Mahallesi Keller Sokak No: 7/2

Olimpos - Kumluca / Antalya

Merkez: 0532 455 2863
Şube: 0537 340 6400

Osb Nedir ?

Osb Nedir ?

OSB - Yönlendirilmiş Yonga Levha Levhaların dış tabakalarındaki yongalar, levhanın uzun aksı yönünde serilmekte, Orta tabakadaki yongalar, dış tabakadaki yongalara dikey istikamette serilmektedir.

Çok tabakalı levha elde edebilmek amacı ile yongalar, birleştirici ünite yardımıyla pres edilerek elde edilmekte ve sonra istenilen boyutlarda paketleme yapılmaktadır. OSB levha yongalarının, belli bir şekli ve kalınlığı bulunmaktadır. Tahta parçaları , talaş v.b. gibi artık malzemelerden üretilmemektedir. Ham maddesi çam ağacıdır.

Malzeme yukarıda belirtilen özelliğinden dolayı ana eksende mukavvim bir malzemedir.

OSB, ağaç gibi işlenebilir, kesilebilir, çivilenebilir, delinebilir. Az bir miktarda reçine katılarak yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında preslenerek sıkışma sağlanmıştır. Köşelere yakın yerlerden çivileme problem yaratmaz. OSB’de iç katmanlarda budaklanma, kırılma ve kesiklikler olmaz. OSB nemli ortamlar için idealdir.

Yönlendirilmiş yonga levha yapımı 1940’ların sonu ve 1950’lerin başlarında Amerika’da Armin Elmendorf’un ve Almanya’da Wilhelm Klauditz’in çalışmalarına dayanmaktadır. Dünya’da kontrplak yapımında kullanılan kalın çaplı soymalık ağaç kapasitesinin azalması, fiyatlarının artması ve bu tip ağaçların büyük bölümünün tropik ormanlardan elde edilmesi , kontrplağın yerine geçebilecek bir levha arayışını getirmiştir.

Kontrplak yapımında kullanılamayacak düşük kalitedeki ince çaplı tomruklardan üretilen OSB, bir çok alanda kullanılmaya başlanmış özellikle de kontrplağa rakip olmuştur. OSB özel hazırlanmış yongalarına (strands) yön verilerek üretilen bir yonga levha türüdür.  Yonga levha üretiminde kullanılan her türlü hammadde OSB üretiminde kullanılabilir. Kullanılabilecek en küçük ağaç çapı 5 cm dir.

OSB üretiminde ağaç kabuğu kullanılmaz. OSB üretiminde kavak ve çam gibi hızlı büyüyen ve özgül ağırlığı düşük ağaç türleri kullanılabilmektedir. Amerika’da kullanılan ağaç türleri, Kavak (Populus), Siğilli Huş(Betula verrucosa), Güney Çamları (Pinus palustris,p. echinata,P.elliottii,P.taeda), Red Maple (Acer rubrum), Sweetgum (Liquidambar styraciflua), Yellow Poplar (Liriodendron tulipifera) ve Western-Red Cedar (Boylu Mazı,Biota plicata) dır (3,9).OSB’nin kullanım alanları Mobilya endüstrisi (mobilya, koltuk, kanepe arkası), beton kalıbı, çatı kaplaması , yer döşemesi , döşeme altlığı, reklam panoları, tarımsal yapılar, prefabrik yapı elemanları,duvar paneli, dekorasyon levhaları, ağır malzeme ambalajları, kendin yap sektörüdür.

Geleneksel inşaat malzemelerinin karşısında iyi bir alternatiftir. OSB, tüm teknik üstünlükleriyle ev yapımında daha ucuz ve modern malzeme kullanılması şansını yaratmıştır. Artık mertek araları 1,25 cm.‘ye çıkabilir veya daha ince mertekler kullanılabilir.
 

OSB, 3 adet katmandan meydana gelir. Her bir katman birbirine dik olarak yerleştirilir. Bu teknoloji, kontrplak teknolojisinden alınmıştır ve 95 mm. uzunluğunda 0.65 mm. kalınlığında ahşap parçaları üst üste bindirilerek boyutlarındaki değişmezlik ve yüksek mekanik performans sağlanmıştır. Kurutma işleminde gereken özen gösterilerek ahşabın açık renkli olması sağlanmıştır. Az bir miktarda reçine katılarak yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında preslenerek sıkışma sağlanmıştır.

OSB’NİN PÜF NOKTALARI

  • OSB panellerini yerleştirirken paneller arasında duvarda 3 mm., yer döşemesinde 1,5 mm. boşluk bırakılmalıdır.
  • Boya, vernik gibi maddelerle rengi değiştirilebilir.
  • OSB’de korozyona dayanıklı çivi kullanılmalıdır.
  • OSB’yi ıslak zeminlerde (banyo gibi) kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • İç dekorasyon uygulamalarında OSB üzerinde vernik, yağ, mum cilası kullanılabilir.
  • Dışarıdaki uygulamalarda OSB üzerine boya uygulanabilir.
  • Ağaç işleme aletlerinin tümünü OSB’yi işlemek için de kullanabilirsiniz. En iyi sonucu metal uçlu aletleri kullanarak alırsınız.
  • Uygulama başlamadan önce OSB’ler uyum sağlaması için 48 saat uygulama yapılacak yerde beklemelidir.
  • OSB, panellerdeki nemlilik bulunduğu yere göre şöyle değişir.
  • Merkezi sistemde yapılan yapılarda, panellerindeki nemlilik %6-9
  • Düzenli ısıtılmayan yapılarda, panellerindeki nemlilik %9-10
  • Isıtılmayan yeni yapılarda, panellerdeki nemlilik %15-18
  • Paneller üretildiği zaman %8 nem içerir.

 

OSB üretiminde kabuk kullanılmadığı için öncelikle tomrukların kabukları soyulur. Kabukları soyulmuş olan tomruklar genellikle su havuzlarında ısıtılır veya direkt olarak yongalamaya alınır. Flaker denilen özel yongalama makinelerinde bir kalemin ucunun açılmasına benzeyen bir şekilde kesme ile soyma arası bir hareketle yongalar elde edilir.

Yongaların tutkallanmasında fenolformaldehit ve izosiyanat tutkalları ya da bunların karışımı veya üre, fenol ve melamin formaldehit tutkalların değişik kombinasyonları kullanılmaktadır. Suya dayanıklılığı arttırmak için katkı maddesi olarak waks kullanılmaktadır.

Tutkallı yongalar dozaj silolarına alınır. Serme OSB üretiminin en önemli aşamalarından birisidir. Yongalara yön verilmesi elektrostatik ve mekanik yöntemlerle olur. Mekanik serme daha yaygın olarak kullanılmaktadır. OSB’nin iki ana formu (şekli ) vardır. Birincisinde tüm yongalar aynı yönde yönlendirilir. Diğerinde ise levhanın alt ve üst yüzeyindeki yongalar boyuna orta kısımdakiler enine yönlendirilir. Bu tip yönlendirme “crossbonding” olarak adlandırılır. Yongaların bu şekilde yönlendirilmesi yüksek bir eğilme direnci sağlar ve gerilmeye karşı dayanımı da arttırır. Sermeden sonra eğer taslak sürekli olmayan (discontinue) prese girecekse taslak boyutlandırılır ve bu şekilde prese girer. Sürekli (Continue) sistemde ise, sonsuz serilen taslak sürekli preslenir ve presten çıktıktan sonra ebatlanır.

Pres sıcaklığı kullanılan tutkallara da bağlı olarak 177-204 °C , süresi 3-5 dakikadır. Ebatlanan levhalar depolanır. Üretilen levhaların yoğunluğu 640-660 kg/m3 tür. Üretilen levhaların kalınlıkları 6-25 mm arasında değişir. En çok 6,8,10,12,15,18,22 mm kalınlıklarda üretim yapılmaktadır. Levha boyutları 2440 x 1220 mm ya da 2440-1200 mm dir. Kuzey Amerika da ki levha ölçüleri 244 cm x732 cm veya 244 x 488 cm, Avrupa’da 250x 500 veya 250 x 750 cm, Japonya’da 183 x 732 veya 183 x 366 cm dir.

OSB Yonga Levha Kategorileri (Alman)

  • EN 300 Avrupa normlarının belirlediği teknik ve üretim özelliklerine göre, OSB Levhaları 4 kategoriye ayrılmaktadır : OSB1, OSB2, OSB3 ve OSB4
  • OSB2 – kuru ortamlarda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon levhaları
  • OSB3 – rutubetli ortamlarda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon levhaları


Mükemmel fiziksel, mekaniksel özellikleri ve form zenginliği sayesinde Alman OSB ürün gamı, uygulama alanlarında yeni imkanlar sağlamaktadır. Kullanım alanları ; - taşıyıcı zemin konstrüksiyonu, - duvar kaplamaları, - çatı kaplamaları altında, - depo, ambar, sahne, tribün yapılarının inşaatında, - mağaza ve fuar standı yapımında, - ambalaj ve paket sektörü, olarak özetlenebilir. Alman OSB, yüksek kaliteli bir Avrupa ürünü olup boyutsal stabilite ve yüklemeye dayanıklılık gerektiren durumlarda konstrüktif amaçlarla kullanılabilir.

OSB Levhaların Avantajları
Yonga katmanlarının birbirlerine dik yönlerde serilmesi sayesinde elde edilen yüksek mukavemet. - Ana eksende yüksek mukavemet - Kolay işlenebilirlik - Ekolojik ve biyolojik açıdan zararsız olması - Ürünün doğal görünüşü ile tercih edilir olması - Ahşap malzemesinin %100’ünün kullanılması ve kolay geri dönüşüm imkanları.
  
OSB 3
Alman OSB 3, EN 300 standardının şartlarına uygun olarak üretilmektedir. Levhaların teknik parametreleri,rutubetli ortamda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon imalatına tamamen uygundur.  

OSB 3 Uygulama Alanları

  • Bina inşaatlarında panel, taban, duvar ve kolon kalıplarında
  • İç mekan imalatlarında duvar panelleri, zemin panelleri ve konstrüksiyonlarında
  • Dekoratif malzeme olarak
  • Demonte edilebilen prefabrik ahşap evlerin yapımında
  • Çatı kaplamaları altında
  • Raf üretiminde
  • Ambalaj malzemesi olarak
  • Otomotiv sanayinde
  • Fuar stand imalatlarında